از زمان تشکیل اداره بلدیه در سال 1286، در شهر تهران جمعآوری زباله و نظافت شهر از وظایف اصلی اداره بلدیه محسوب گردیده است.
به صورتی که در آن سالها زبالهها توسط کارگران جمعآوری و در محلهایی در سطح شهر تلنبار و سپس به وسیله اسب و قاطر به حومه شهر منتقل و سپس تخلیه میشد و از مخازن زباله گالوانیزه هم خبری نبود.
تاریخچه مراکز دفن زباله در مسیر رسیدن به مخازن زباله گالوانیزه
در سالهای بعد وسیله انتقال زباله به گاریهایی تبدیل شد که توسط اسب یا قاطر کشیده میشدند.
در پی شکایات مردم از بوی نامطبوع و مناظر نامطلوب که در محل انباشت زباله وجود داشت، شهرداری این مناطق را محصور کرد که با ورود خودرو و کامیون، در سالهای بعد کامیونهایی برای حمل زباله بهکار گرفته شدند.
از سال 1335 تهران دارای دو مرکز اصلی دفن زباله شد که یکی از آنها مرکز دفن آبعلی، در شمال شرق، ابتدای جاده آبعلی و دیگری مرکز دفن کهریزک، در جنوب شهر تهران، ابتدای جاده قدیم قم بود.
در سال 1349 شهرداری تهران، برای بهینهسازی مدیریت زباله، احداث کارخانهای را برای بازیافت پسماندهای آلی و تبدیل آنها به کمپوست، در دستور کار خود قرار داد.
این کارخانه با ظرفیت پذیرش روزانه 500 تن زباله احداث و در سال 1351 راهاندازی شد.
برای مدیریت اجرا و راهبری این کارخانه، تشکیلاتی ایجاد شد که بعدا به اداره کود گیاهی تبدیل و مدیریت بازیافت و دفن زباله در تهران را عهدهدار شد.
مرکز دفن آبعلی در سال 1368، بهعلت برخی عوارض زیستمحیطی تعطیل شد و از آن تاریخ مرکز دفن زبالههای شهری تهران منحصر به مرکز دفن کهریزک شد که به مرکز دفن آرادکوه تغییر نام یافت و مرکز دفن آبعلی به دفع پسماندهای ساختمانی و عمرانی منحصر شد.
از سال 1368چهاردیواریهایی که در سطح شهر برای انباشت زباله درنظر گرفته بودند بهتدریج به 14ایستگاه انتقال تبدیل شد.
جایی که به مخازن زباله گالوانیزه ختم شد
در این روش جدید، زبالهها به وسیله خودروهای باربر سبک جمعآوری، به ایستگاههای انتقال، حمل و در ایستگاههای مذکور در کامیونهای بزرگ (سمیتریلر) تخلیه شده و سپس سمی تریلرها زبالهها را به مرکز پردازش و دفن منتقل میکنند، به این ترتیب تحولی در سیستم جمعآوری و حمل زباله ایجاد شد .
سازمان بازیافت و تبدیل مواد برای رسیدن به اهداف خود در سال 1373 اقدام به تهیه طرح جامع شش مدیریت مواد زاید جامد برای تهران بزرگ کرد که این طرح در فروردینماه 1376تهیه و تحویل داده شد.
در سالهای بعد کارخانهها و واحدهای بازیافت و پردازش دیگری شامل کارخانههای بازیافت و پردازش پسماندهای ساختمانی و عمرانی احداث شد.
با تصویب قانون مدیریت پسماندها در اردیبهشتماه 1383در مجلس شورای اسلامی مدیریت پسماندها وارد مرحله جدیدی شد و به همین ترتیب دستورالعملها و شیوهنامههای مربوطه نیز برای بهینهسازی وضعیت مدیریت پسماندها ابلاغ شد، که از آن جمله میتوان به دستورالعمل تهیه طرح جامع مدیریت پسماند، شیوهنامه نحوه اقدام مامورین مدیریت پسماند بهعنوان ضابطین قضایی، دستورالعمل نحوه تعیین بهای خدمات مدیریت پسماند و اساسنامه و ساختار تشکیلات سازمان مدیریت پسماند اشاره کرد.
تولیدی جدید برای جمعآوری زباله
اکنون مخازن زباله گالوانیزه به لحاظ نوع جنس و طراحی خاص، در این خصوص کارها را آسان کرده و جمعآوری زباله را بهداشتیتر کرده است.
شرکت شهرآذین گلچین با تولید مخازن زباله گالوانیزه در اندازههای مختلف و از جنس استنلس استیل، توانسته است رضایت مصرفکنندگان را جلب کند.