اگر بخواهیم به تاریخچه روز جهانی توالت اشاره کنیم ،می توان گفت در سال 2001 روز جهانی توالت ، توسط سازمان جهانی توالت تاسیس شد.
در سال2013، یا به عبارتی دیگر 13 سال بعد،مجمع عمومی سازمان ملل متحد روز جهانی توالت را یک روز رسمی اعلام کرد.
آقای «جَک سیم» از سال 2007 میلادی، در پروژه روز جهانی توالت سازمان ملل متحد همکاری می کند.
مجله تایم آمریکا در سال 2008، او را به عنوان یکی از اسطوره های محیط زیست جهان انتخاب کرد.
جک، تابوی جهانی درباره توالت ها را شکست و مقوله توالت و دسترسی به سرویس بهداشتی تمیز را به داخل رسانه ها کشاند
هم اکنون بیش از یک میلیارد نفر در جهان دسترسی به توالت ندارند و مجبور هستند کار خود را در فضای آزاد انجام دهند.
این موضوع یک تهدید محسوب می شود، زیرا باعث گسترش بیماری ها می گردد. به گزارش عصرایران،سازمان ملل متحد نیز هر ساله به همین مناسبت آماری را از افرادی که به توالت دسترسی ندارند منتشر می کند. سازمان ملل متحد خواستار فراهم کردن تاسیسات امن و تمیز دستشویی و توالت برای همگان به ویژه زنان و دختران شده است.
در همین مورد نیز، بان کی مون دبیرکل سازمان ملل متحد نیز در این بیانیه تاکید کرد: از هر سه زن در جهان، یک زن نمی تواند به توالت امن دسترسی داشته باشد.
در نتیجه این وضعیت، این زنان به بیماری ها مبتلا می شوند و احتمالا به هنگام یافتن جایی برای انجام کار خود با خشونت هایی روبه رو می شوند.
طبق اعلام سازمان ملل، برخی از تجاوزات به زنان و کودکان در کشورهای شرقی و غربی، به واسطه نبود سرویس بهداشتی با حریم خصوصی مطمئن برای این قشر از جامعه رخ می دهد
تمیزی و در دسترس بودن یک سرویس بهداشتی، یکی از مهم ترین جلوه های یک شهر مدرن و نظام بهداشت عمومی محسوب می شود.
این مسئله، در نظام های ارزشیابی بهداشت و سلامت عمومی یک کشور از اهمیت فراوانی برخوردار است.
همچنین اگر جامعه ای از سرویس بهداشتی گسترده، تمیز و مدرن برخوردار باشد، شهروندان از استرس های روانی و جسمی مربوط به عدم وجود سرویس بهداشتی در امان هستند و میزان آسیب پذیری های اجتماعی کاهش پیدا می کند.
تاکنون راجع به اهمیت توالت ها به خصوص از نوع عمومی آن چیزی شنیده اید؟
اهمیت و موضوع توالت و بخصوص از نوع عمومی آن به ظاهر موضوعی سادهای محسوب میشود اما واقعیت آن است که برای خودش دارای دانش و تخصص، هنر و خلاقیت و مدیریت صحیح است بنابراین جای تعجبی ندارد اگر بگوییم به جز روز جهانی توالت، سازمان جهانی توالت، اجلاس جهانی توالت و یک کالج بینالمللی توالت هم وجود دارد که تاکنون ۵۰۰۰ نفر از آن فارغ التحصیل شدهاند.
اختصاص دادن یک کالج تخصصی،روزجهانی،انجمن و همچنین مجمع بینالمللی نشان دهنده آن است که دنیا تا چه حد در تمام زمینهها در حال نوآوری و البته تخصصی شدن است و دیگر نمیتوان همه دانشها را در افرادی معدود، خلاصه کرد
.
به نظر شما جامعه در صورت کمبود سرویس بهداشتی با چه مشکلاتی روبه رو می شود؟
نبود سرویس های بهداشتی متعدد و عدم توزیع مناسب آن ها در مناطق روستایی و به خصوص شهری که تجمع جمعیتی در آن بسیار زیاد است، میزان آلایندگی خاک و محیط زیست را افزایش می دهد.
این کمبودها سبب می شود افرادی که نیاز به سرویس بهداشتی دارند، از محیط عمومی و بعضا فضای سبز برای رفع حاجت خود استفاده کنند.
متاسفانه یکی از نکات منفی برای گردشگرانی که به ایران سفر می کنند نبود سرویس بهداشتی مناسب می باشد.
در واقع کمبود سرویس بهداشتی در شهرها و در جاده ها، معضل شماره ۲ گردشگری ایران است که سازمان میراث فرهنگی با همکاری شهرداری های کشور می بایست برای رفع آن تلاش کند.
علاوه بر گردشگران،شهروندان عزیزمان نیز در مدارس، دانشگاه ها و بسیاری از میادین اصلی در تهران و مراکز استان ها، با معضل سرویس بهداشتی مواجه هستند.
برای حل این ناهنجاری، باید همه دستگاه ها تلاش خود را دو چندان کنند. شاید بهتر باشد در روز جهانی توالت ما هم با راه اندازی کمپین هایی از مردم بخواهیم بهداشت را در توالت های عمومی خصوصا توالت های میان راهی که گردشگران از آنها استفاده می کنند رعایت کنند.
کدام مناطق در ایران از نظر سرویس بهداشتی وضعیت خوبی دارند؟
یک عضو شورای شهر تهران گفت : تنها سه منطقه ۲۲، ۲۰ و ۱۸ در تهران وضعیت خوبی در حوزه ارائه سرویسهای بهداشتی به شهروندان دارند.
وی گفت : در حال حاضر در تهران ۹ هزار و ۴۳۷ سرویس بهداشتی وجود دارد و در سالهای گذشته تنها یک هزار و سیصد و شصت و پنج دستگاه سرویس بهداشتی در پایتخت ساخته شده است.
وی با بیان اینکه ایجاد سرویس های بهداشتی یک نیاز ظاهری نیست، بلکه برای رونق گردشگری هم باید به این نیاز توجه کرد، گفت: ایران در داشتن جاذبه های گردشگری جزو ۱۰ کشور اول دنیا است اما به زیرساختهای این موضوع که یکی از آنها ایجاد سرویسهای بهداشتی است، توجه نشده است.
همچنین وی افزود:در سال ۲۰۰۱ اولین اجلاس جهانی سرویس بهداشتی برگزار شد و در آن به مسئله سرویس بهداشتی برای حضور گردشگران و توریست در کشور ها توجه شد.
درمورد هشدار بهداشت عمومی در روز جهانی بهداشت چه می دانید؟
به گزارش ایسنا، همزمان با نوزدهم نوامبر و "روز جهانی توالت" بحثهای بیشتری در مورد اهمیت مواجهه با معضل فضولات انسانی مطرح میشود.
در حالی که بسیاری از افراد از روبرو شدن با این موضوع و پرداختن به آن سر باز میزنند، بحران بهداشت عمومی در بسیاری از مناطق جهان وجود دارد و نمیتوان تاثیر آن بر طبیعت را نادیده گرفت.
عدم مدیریت صحیح فضولات انسانی موجب شده تا محیط زیست به یک مجرای فاضلاب باز تبدیل شود.
در خیابانها و مناطق اطراف خانههای افراد، فضولات انسانی از طریق آلوده کردن منابع آب و خاک موجب گسترش و شیوع بیماریهای کشنده شده است.
بنابراین تنها نباید به ساخت تعداد بیشتری سرویس بهداشتی اکتفا کرد بلکه باید سرویسهای بهداشتی ساخته شود که با اکوسیستمها هماهنگی داشته باشند.
راهحلهای بهداشت عمومی که با محوریت طبیعت است قدرت طبیعت را در کمک به مقابله با آلودگی ناشی از فضولات انسانی پیش از آنکه به محیط زیست بازگردد، مهار میکند.
بیشتر این راهکارها دربرگیرنده حفظ و مدیریت پوشش گیاهی، خاک و زمینهای باتلاقی از جمله رودخانهها و دریاچههاست.
تصویر زیر نشان دهنده جنبش های مدنی برای توسعه و گسترش توالت های امن و پاک می باشد.
و در آخر نیز شرکت شهر آذین گلچین این افتخار را دارد که با تولید کاسه توالت و کاسه توالت ایرانی ،علاوه بر رفع مشکلات موجود،با تولید ملی به اقتصاد کشور عزیزمان نیز کمک کند.