شرکت گلچین به منظور ایجاد تهویه مطبوع، استانداردی خاص در سرویس های بهداشتی که به فضای آزاد و پنجره دسترسی ندارند، ایجاد کرده است که مصرف کننده بتواند با خیالی آسوده از محصولات آن استفاده کرده و از مزایای آنها بهرهمند شود.
روشهای طراحی تهویه مطبوع برای سرویس های بهداشتی
1-در طراحی تهویه بهتر است از کانالهای هدایت شونده به پشت بام و دریافت هوا از فضای مجاور، استفاده شود.
2- بهتر است در طراحی تهویه سرویس های بهداشتی از یک کانال که به بام منتهی میشود، استفاده کرد شکل (1) به طوریکه انتهای فوقانی خروجی آن در جریان هوای آزاد قرار گیرد.
3-دریچه کانال میتواند به شکلهای هندسی مانند دایره ، مربع و یا مستطیل باشد.
4-در صورتی که دریچه کانال به شکل مستطیل طراحی شود، بهتر است عرض آن حداقل از طولش کمتر نباشد.
5-کانالهای تهویه سرویس های بهداشتی باید قابل نظافت بوده و انتهای آن در بالای پشت بام با علامت خاصی مشخص گردد.
6-خروجی کانال در پشت بام باید توسط یک میله عمودی قابل باز و بسته شدن باشد تا از ورود جریان تند باد و باران و پرندگان به داخل کانال جلوگیری شود.
7-بهترین محل برای دهانه کانال هواکش، در سرویس های بهداشتی، نزدیک به ارتفاع 30 سانتیمتر بالاتر از کاسه توالت در نظر گرفته میشود. در این طرح بوی نامطبوع به سرعت از طریق کانال هواکش خارج شده و در کل فضای سرویس بهداشتی پخش میشود.
8-در طراحی سطح مقطع آزاد دهانه بهتر است حداقل 150 سانتیمتر مربع باشد. ( نقطه c در شکل 2)
9-در داخل فضای سرویس های بهداشتی بهتر است؛ دریچه هوا نصب گردد که نوع آن به منظور حفاظت رطوبتی، ضد زنگ بوده و این دریچه به گونهای باید قابل تنظیم باشد که حداقل 25 سانتیمتر مربع سطح مقطع آزاد برای ورود هوا حاصل نماید .
10-تمام قسمتهای مجاور دریچه و محل اتصال به کانال بهتر است که قابل نظافت باشد.
11-استفاده از مصالحی مانند آجر و غیره در مجاورت سطوح دریچه هوا، به علت ایجاد اختلال در تهویه طبیعی فضای مورد نظر توصیه نشده است و ترجیحا از مصالح صیقلی چون کاشی سرامیک و یا شیشه استفاده شود.
12-به منظور عملکرد صحیح تهویه هوا در فضای سرویس بهداشتی، برای ورود هوا لزوما در نزدیکی کف و از طریق در ورودی باشد.
تأثیر زیست ـ محیطی در استفاده از نوع سرویس های بهداشتی
توالت های استیل با توالت های معمولی متفاوت است. در آنها آب کمتری نسبت به توالت های قدیمی مصرف میشود. امکان تمیز کردن توالت به صورت خودکار، میزان مصرف شویندهها را کاهش میدهد. برخی از توالتها بهوسیلهٔ تشخیص نوع عمل در توالت (ادرار یا مدفوع) آب فلاش را تنظیم میکنند و در مصرف انرژی نیز صرفهجویی میشود!
جانمایی سرویس های بهداشتی
در هر خانه معمولا یک سرویس بهداشتی نزدیک ورودی و در بخش عمومی خانه و یک حمام در بخش خصوصی ونزدیک اتاق خوابها طراحی و جانمایی میشود و این دو فضا حداقل امکاناتی است که میتوان برای سرویس های بهداشتی یک خانه در نظر گرفت.
ولی در خانههای بزرگتر با امکانات بیشتر میتوان حمام اتاق خواب والدین رامستقل از حمام عمومی خانه در نظر گرفت!
حتی ممکن است که برای اتاق خواب مهمان هر یک از اتاق خوابها نیز سرویس بهداشتی مجزا پیشبینی کرد.
در بعضی از طراحیها این امکان هم وجود دارد تا حمام، همانطور که به WC راه دارد، میتواند از داخل اتاق خواب نیز قابل دسترسی باشد.
برای صرفه جویی در هزینه و به دلایل فنی، حمام، توالت وآشپزخانه بهتر است طوری طراحی شوند که بتوانند از یک لوله کشی و تاسیسات استفاده کنند.
استانداردهای سرویس های بهداشتی
1-فاصله سرویس بهداشتی از در وردی باید 100cm باشد.
2-اگر تهویه ازطریق پنجره و فقط از یک طرف صورت گیرد مساحتی حدود ۱۷۰۰ سانتیمتر مربع نیاز است.
3-درصورت محدودیت فضا، این مساحت حدود ۱۰۰ سانتیمتر مربع است. کف نباید لغزنده باشد و ضروری است که در برابر آب مقاوم باشد و به آسانی نیز تمیز شود.
4-همچنین کف باید بدون درز و شکاف و قابل شستشو باشد. دیوارها حداقل بهتر تا ارتفاع ۲متری کاشی باشند و نیز قابل شستشو باشند.
5-دمای مناسب برای سرویس های بهداشتی ۲۱ درجۀ سانتیگراد است. برای هر دو دستشویی، حداقل یک آینه نصب شود.
6-در طراحی سرویس های عمومی بهتر است حداقل ارتفاع مخصوص توالت، با چهار چشمه و یا کمتر از ۲۰/۲ متر باشد. پیشنهاد میشود؛ حداقل عرض اتاقک هر توالت ۸۵ سانتیمتر در نظر گرفته شود.
7-حداقل عرض اتاقک هر توالت بهتر است بیش از ۱۱۰ سانتیمتر باشد.
8-پیشنهاد میشود در طراحی حداقل طول اتاقک هر توالت مناسبتر است که ۱۵۰ سانتیمتر در نظر گرفته شود.
9-در طراحی فاصلۀ مرکز دو دستشویی بهتر است ۶۰ سانتیمتر و فاصلۀ دستشویی از کنار دیوار ۴۵ سانتیمتر در نظر گرفته شود.
10-حمام محیطی مرطوب است؛ به همین دلیل، در صورتی که تاریک باشد، محیط مناسبی برای رشد قارچها خواهد بود؛ بنابراین، بسیار ضروری است به گونهای طراحی شود که حتماً نور طبیعی به داخل آن بتابد و در غیر این صورت از لامپهای مناسب در سرویس های بهداشتی، استفاده شود.
11-بهتر است در زمان طراحی عرض در ورودی، توالت حداقل ۶۰ سانتیمتر و حداکثر ۷۵ سانتیمتر باشد.